Met de opening van Bistro Two in Hotel Dux aan de Roerkade in Roermond hebben Edwin Soumang en Bethany DeLong van sterrenzaak One hun vleugels in de bisschopsstad uitgespreid. Het doel is hier een meer toegankelijke formule voor een ander prijskaartje. Het terras is redelijk compact, maar op het dak is er een hippe variant. Daar in de rooftopbar pronkt een heuse Big Green Egg voor de betere barbecuesmaak. Het meubilair gaat richting lounge. Als je hier op een mooie zomeravond met een glas wijn of een cocktail in de hand over het watersportgebied tuurt, dan heb je het echte vakantiegevoel al snel te pakken. De bistro met comfortabele stoe-len biedt aardig wat ruimte. Gelukkig maar, want het weer nodigt niet elke dag uit om op het dak te gaan staan. Gastheer Brandon Emmanuel geschoold bij One past goed bij het vlotte karakter dat de zaak wil uitstralen. We pikken een oestertje mee als smaakopwekker en gaan voor het driegangenmenu in twee varianten. Als start een zogeheten geplet Hereford-rund met piccalilly en bieslook. Dat levert alvast een frisse, welhaast tropische verrassing op. Fris is ook de Salade Niçoise. Een variatie op een klassieker, in een krokante en ei-genlijk creatievere versie met goede vis en een harmonische dressing. We proberen twee verschillende witte wijnen uit. Een Vinho verde Gavarez: zeer aromatisch, fijn koolzuur, bescheiden zuurgehalte, smaakrijk met discrete finale. De perfecte zomer- en terraswijn. En de expressieve en verkwikkende Riesling van Ellerman Spiegel uit de Pfalz is ook heel goed.
Als hoofdgerecht gaan we aan een kant van de tafel voor vegetarisch met een groene kruidenravioli met broccoli, courgette, erwtjes, een groene en een witte asperge en dan natuurlijk de pasta zelf. De volle saus zorgt voor de harmonie. Het gerecht is puur, relatief eenvoudig en vooral lekker. Dat geldt ook voor de gekonfijte eend met geslagen puree met ook ravioli en groene salade. De dressing is evenwichtig en gelukkig niet te zoet, zoals je dat helaas veel tegenkomt. Een beetje pikante wijnazijn bij de fijne olie zou nog een welkome aanvulling zijn geweest. Ook hier twee wijnen per glas. De ene is een Portillo Pi-not Noir 2019 van Salentijn Mendoza, die minder bekoort en doet verlangen naar een Malbec van dit belangrijk en grote Argentijnse wijndomein. Omdat die niet per glas wordt geserveerd, komt de gastheer als alternatief met de Epicuro uit Puglia (Negroamaro en Cabernet Sauvignon), die volop voldoening verschaft. Dat doet ook de merlot van Salentijn met een zoe-te, gestructureerde kracht en voldoende lengte. Lijkt eerder mediterraans dan Argentijns.
Het ene menu wordt afgesloten met een zeer goed verzorgd kaasplateau met fijne, rijke rauwmelkse kazen. Het andere een creatie op basis van rood fruit, zomers lekker. Anders dan je tegenwoordig op menig terras meemaakt, komen de gerechten niet van de groothandel, maar worden nog zelf bereid in de keuken met mooie verse producten. Chef Lambert Walter speelt goed in op de hedendaagse trends, maar zorgt wel dat er eerlijke en smaakvolle gerechten op tafel komen. Een mooi adres dat de Roerkade een lift geeft.
De menukaart voor de bistro en het terras is behoorlijk uitgebreid met bij de dranken aardig wat cocktails en verder niet alleen een driegangen-menu voor 39 euro en à la carte, maar ook ‘bites’ van oesters tot bitterballen. Daarnaast ook diver-se salades en burgers van de Big Green Egg. Er is een aardig aanbod in open wijnen voor redelijke prijzen. De wijnkaart biedt een goede mondiale spreiding met gevarieerde vondsten, ondanks de dominan-tie van een wijnleverancier die in handen is van de eigenaars van het Argentijnse huis Salentijn.
Bistro Two
Roerkade 11,
Roermond
Tel 0475-791182
www.bistrotwo.nl
tekst Jo Cortenraedt en Erik Sauter fotografie Guy Houben